Ga naar hoofdinhoud
NIEUW PRODUCT: BIEST | 10/10 score op Webwinkelkeur | Gratis verzendkosten vanaf 75,- (t.w.v. 3,95)

Is orgaanvlees echt gezond?

Is orgaanvlees echt gezond?

Orgaanvlees van natuurrund, is het echt gezond?

Orgaanvlees, het wint steeds meer aan populariteit. Zo hebben we topvoetballer Erling Haaland gezien, die momenteel fysiek en qua prestaties gezien de nummer 1 van de wereld is, in een documentaire een boekje zien open doen over zijn lifestyle en voedingspatroon. Wat bleek? Hij at regelmatig orgaanvlees, met name runderlever en hart. Hij deed dit omdat hij ervaarde er meer power door te krijgen en dat zijn prestaties daardoor enorm verbeterden.

Hoe dat zo? Nou, orgaanvlees biedt enorm veel voordelen om beter te kunnen presteren en de gezondheid te ondersteunen. Het zit bomvol met voedingsstoffen voor meer energie, betere cognitieve functie, voedingsstoffen voor een beter libido, voeding voor een betere hormonale balans enzovoorts.

Er is veel onderzoek gedaan naar hoe inheemse bevolkingsgroepen leefden en nog steeds leven. Er zijn namelijk nog steeds veel (kleinschalige) bevolkingsgroepen die in en met de natuur leven. Ze leven zoals hun vroegere voorouders leefden, waarin ze jagen en verzamelen om aan hun voedsel te komen. Éen van de bekendste onderzoekers is Weston a Price

Weston A. Price was tandarts en deed in de jaren 1930 en 1940 unieke onderzoeken. Hij reisde naar de afgezonderde delen van de wereld om de gezondheid van de populaties, die nog niet beïnvloed waren door de westerse civilisatie, in kaart te brengen. Enkele inheemse bevolkingsgroepen waar hij onderzoek deed waren: de kelten, de eskimo's, noord-amerikaanse indianen, de zwitsers in de alphen, de afrikaanse masai. 

In een volgend blog meer over over Weston A. Price zijn werk. Maar, wat Weston A. Price heeft aangetoond is dat al deze inheemse bevolkingsgroepen in grote mate orgaanvlees van runderen, schapen of andere herkauwers consumeerden. Het eerste wat gegeten werd, was immers het orgaanvlees. De mensen in deze populaties merkte aantoonbaar dat orgaanvlees hetgeen is wat ze het meest nodig hebben om te kunnen presteren. 

 

De voordelen van het eten van orgaanvlees

Orgaanvlees van natuurrund versterkt ons specifieke orgaan.

Het meeste bijzondere van orgaanvlees consumeren is het feit dat elk specifiek orgaan van bijvoorbeeld een rund dat gegeten wordt, voedingsstoffen levert voor het menselijk orgaan. Het eten van runderlong versterkt de functie van de menselijke long, het eten van het runderhart ondersteunt de functie van het menselijk hart enzovoorts. Grasgevoerde runderen die veel in de natuur leven, hebben een enorm sterk ontwikkeld orgaanstelsel door het bewegen en het eten van de juiste voedingsstoffen. Deze sterk ontwikkelde organen leveren dus extra veel voedingstoffen ten opzichte van runderen die puur voor de vleesindustrie zijn gefokt. Eens te meer een reden om voor grasgevoerde runderen te kiezen in mijn optiek!

 

Unieke voedingsstoffen in orgaanvlees van natuurrund

Grasgevoerd orgaanvlees bevat unieke voedingsstoffen die enkel, of enkel in hoog en biologische beschikbaarheid aanwezig zijn in orgaanvlees. Dat betekent dus dat deze voeddingstoffen niet of minder aanwezig zijn in plantaardige producten of spiervlees.

Ik zal enkele micronutriënten uitlichten: Vitamine A (retinol), Vitamine B11 (folaat), B12, CoQ10, (heem)ijzer, Selenium, Creatine. (1). Deze voedingstoffen zijn bijvoorbeeld essentieel voor een goed afweersysteem, de vertering van macronutriënten als eiwitten en koolhydraten, een goedwerkend zenuwstel en de aanmaak van rode en witte bloedcellen. Oftewel bij vermoeidheid, darmproblemen en immuun problemen is orgaanvlees bij uitstek het voedsel wat noodzakelijk is voor het verbeteren van deze klachten.

 

Wat is er zo goed aan grasgevoerd orgaanvlees?

 Wat Weston A. Price onder andere heeft aangetoond is de unieke samenwerking tussen drie vitaminen die absoluut noodzakelijk zijn voor een goed functionerend lichaam. Dit zijn vitamine A (retinol), Vitamine D en vitamine K2. Deze 3 vitaminen spelen een sleutelrol in het mineralen en eiwit metabolisme. Zonder deze drie eenheid is er geen goede opname van mineralen en eiwitten mogelijk. 

Waar zijn deze drie krachtige vitaminen in te vinden? Dierlijk voedsel. Sterker nog: vet dierlijk voedsel, dus voedsel wat dierlijke vetten bevat. Denk hierbij aan grasgevoerd roomboter, oude rauwmelkse kaas, eidooiers en natuurlijk grasgevoerd orgaanvlees. Grasgevoerd vet in combinatie met de overige vitaminen en mineralen die groots aanwezig zijn in orgaanvlees, maakt orgaanvlees in mijn optiek een perfecte katalysator voor de opname van voedingsstoffen.

 

Is grasgevoerd orgaanvlees duur?

Grasgevoerd orgaanvlees is enorm voedingsrijk en heeft een enorm hoge voedingsdichtheid, zoals hierboven beschreven.
Grasgevoerd orgaanvlees is wat betreft voeding relatief gezien de goedkoopste bron van vitaminen en mineralen. Zo kost een kilo grasgevoerd runderhart bijvoorbeeld 15,- euro. Terwijl een kilo biefstuk al snel het dubbele kost 

Over smaak valt te twisten, maar persoonlijk smaakt en proeft runderhart enigszins hetzelfde als biefstuk. Orgaanvlees varieert meestal tussen de 15 euro,- en 25 euro,- per kg. Dit is in verhouding snel 30-50% minder dan de prijzen voor grasgevoerd spiervlees, zoals biefstuk. Je zal het bijna vergeten door alle informatie, maar organen zijn ook rijk aan eiwitten. Ze bevatten per 100 gram vaak meer dan 20 gram hoogwaardige eiwitten met een hoge biologische beschikbaarheid! Vergelijk dit met plantaardige eiwitbronnen en je zal zien dat de prijs/kwaliteit verhouding enorm in het voordeel van grasgevoerd orgaanvlees is.

 

Van kop tot staart eten.

Naast alle gezondheidsvoordelen van het eten van grasgevoerd vlees is het in mijn optiek evengoed belangrijk dat wij meer van het dier consumeren dan enkel het spiervlees om zo respectvol met het dier om te gaan. In mijn optiek getuigt het van respect om zoveel mogelijk van het dier te benutten en te consumeren. Zo heeft het dier een vrij en prachtig leven gehad en maken wij optimaal gebruik van het krachtige lijf vol unieke voedingsstoffen die ons energiek en krachtig behouden.

 

Starten met het eten van orgaanvlees van natuurrund.

Wil je gaan starten met het eten van orgaanvlees? Wij werken veel samen met zorg & natuur en vechtdal hooglanders. Beide hebben kwalitatief prachtig grasgevoerd vlees. Ben je benieuwd naar de kracht van orgaanvlees, maar heb je geen orgaanvlees bij de hand? Probeer dan eens onze grasgevoerde orgaanvleessupplementen.