Ga naar hoofdinhoud
NIEUW PRODUCT: BIEST | 10/10 score op Webwinkelkeur | Gratis verzendkosten vanaf 75,- (t.w.v. 3,95)

Is grasgevoerd vlees beter dan standaard vlees?

Grasgevoerd Orgaanvlees. Schotse Hooglander

Wat is grasgevoerd vlees?

Grasgevoerd vlees is bezig aan een opmars. Het klinkt logisch toch? Herkauwers zoals runderen die gras eten. Wel, daar dacht de industrie de afgelopen 50 jaar anders over.

Grasgevoerd vlees houdt in dat de leefomstandigheden van het rund aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen: 

Minimaal 95% van het voedsel bestaat uit gras.
Bijvoeren mag tot 5%, maar niet met graan-en soja producten zoals soja, tarwe, gerst, mais.
Runderen lopen in sociale kudden en op stal leven op stro.
Kalveren zuigen minimaal vijf maanden bij de moederkoe voor een goede groei en sociale verbinding.

Is grasgevoerd vlees duurder dan standaard vlees?

Dat verschilt enorm per aanbieder en per soort. In de algemene zin is graangevoerd vlees iets goedkoper. Maar ook dat ligt aan welk type rund. Zo is graangevoerd black angus een type rund dat relatief duurder is dan grasgevoerd vlees.

Maar de gemiddelde prijs voor een kilo graangevoerd rundergehakt is rond de 10-13 euro,-. Voor een kilo grasgevoerd rundergehakt is dit rond de 13-16 euro,-.

Relatief gezien lijkt dit een duidelijk verschil. Maar absoluut gezien is dit verschil minder dan 0,50 euro,- per maaltijd.

Bevat grasgevoerd vlees meer voedingsstoffen?

Grasgevoerd vlees en vet oplosbare vitaminen

Grasgevoerde runderen hebben door het eten van grasachtige plantensoorten een betere samenstelling aan voedingsstoffen in het weefsel.

Door het eten van grasrijke voeding bevat het de essentiële vitaminen A (retinol) en Vitamine K2, welk essentieel zijn voor een goede weerstand en een goede kwaliteit van de botten, huid, haar en nagels.

Omdat de runderen meer zonlicht ontvangen, doordat ze meer in de weide lopen, zijn de vitamine D waarden hoger dan bij runderen die weinig zonlicht ontvangen.

De drie eenheid vitamine A, D en K2 zijn bijzonder krachtig en essentieel voor de opname van mineralen in het lichaam. Zonder deze drie eenheid is er geen fatsoenlijke mineraal huishouding in het lichaam mogelijk, wat kan resulteren in een divers scala aan klachten, zoals een verzwakt immuunsysteem, slechte botkwaliteit, gebitsproblemen, huidproblemen en nog meer.

Grasgevoerd vlees en anti-oxidanten

Daarnaast is er onderzoek geweest naar de anti-oxidanten waarden in gras en graangevoerd vlees.

Grasgevoerd vlees bevat hogere waarden vitamine A, C en E. Wel is hier iets nuance nodig, want de absolute aantallen in vitamine C zijn klein, maar toch, vlees bevat wel degelijk vitamine C. (1)

Grasgevoerd vlees en Omega 6/3 balans

Idealiter willen wij met ons voedingspatroon rond de 2/4:1 terecht komen, zodat er een goede balans is tussen de functies van deze vetzuren. Helaas is het gemiddelde momenteel 15/20:1. Oftewel wij krijgen veel te veel omega 6 vetzuren binnen in relatie tot omega 3.

Het positieve aan grasgevoerd vlees is dat de verhouding tot wel 4 lager is (2:1) dan graangevoerd vlees (8:1). (2)

Is grasgevoerd vlees ethisch gezien beter dan graangevoerd of conventioneel vlees?

De industrie heeft de afgelopen 50 jaar het systeem drastisch beïnvloedt en in mijn optiek is dat voor de dieren niet beter geworden. De dieren hebben veelal aangepaste voeding gekregen, wat goedkoper is en waardoor de dieren sneller groeien voor de slacht.

Deze vraag is in mijn optiek minstens zo relevant als de vragen hierboven. Runderen hebben duizenden jaren in de vrije natuur geleefd, waarbij het eten van grassoorten hun voedingsbron was en altijd is geweest. De herkauwers hebben om een specifieke reden meerdere magen. Zij kunnen grassoorten eten en verteren, wat wij mensen niet kunnen. Een rund is gemaakt voor dit grasrijk voedsel, wij niet.

Het prachtige vind ik dat het rund al deze voedingsstoffen verteert en opslaat in het weefsel, wat wij uiteindelijk respectvol kunnen consumeren.

Al met al denk ik dat rundvlees eten belangrijk is om te consumeren om voldoende essentiële aminozuren, mineralen als fosfor, ijzer en zink en b-vitamines binnen te krijgen. De meerwaarde van grasgevoerd is qua voedingswaarde en ethisch gezien in mijn optiek duidelijk en zeker het geld waard, los van de milieukwestie, maar daar komen we in een volgende blog op terug.

Waar koop ik grasgevoerd vlees?

Ben je overtuigd en op zoek naar heerlijk grasgevoerd vlees? Check dan vooral eens de webshops van Zorg&Natuur en Vechtdalhooglanders voor puur en eerlijk grasgevoerd vlees van bijvoorbeeld de smakelijke schotse hooglanders of black angus runderen.