Ga naar hoofdinhoud
NIEUW PRODUCT: BIEST | 10/10 score op Webwinkelkeur | Gratis verzendkosten vanaf 75,- (t.w.v. 3,95)

Zijn eieren echt gezond?

Zijn eieren echt gezond?

De Wonderen van Eieren: Een Diepgaande Blik op Hun Gezondheidsvoordelen


Eieren zijn al eeuwenlang een voedzaam en veelzijdig onderdeel van ons dieet. Naast hun heerlijke smaak brengen ze talloze gezondheidsvoordelen met zich mee. Laten we eens grondig kijken naar waarom eieren zo gunstig zijn voor onze gezondheid.


 

Gezondheidsvoordelen van Eieren


Hoogwaardige Eiwitten
: Eieren zijn een uitstekende bron van eiwitten, waarbij één ei ongeveer 6-7 gram eiwit bevat. Deze eiwitten bevatten alle essentiële aminozuren die ons lichaam nodig heeft voor het opbouwen en onderhouden van spieren, weefsels en enzymen.

Essentiële Vitaminen en Mineralen: Eieren zijn rijk aan verschillende belangrijke voedingsstoffen, waaronder vitamine B12, dat essentieel is voor een gezond zenuwstelsel, vitamine D voor sterke botten en tanden, en vitamine A, dat goed is voor de huid en het gezichtsvermogen. Daarnaast bevatten eieren ijzer, fosfor en selenium.

Goede Vetten: Hoewel eieren wat cholesterol bevatten, hebben studies aangetoond dat de invloed op het cholesterolgehalte in het bloed beperkt is. Bovendien bevatten eieren omega-3-vetzuren, die gunstig zijn voor het hart.

 

Eiwitgehalte en Voedingsstoffen in Eieren


Eén ei bevat ongeveer 6-7 gram eiwit, afhankelijk van de grootte. Naast eiwitten bevat een ei essentiële voedingsstoffen, waaronder:

  • Vitamine B12
  • Vitamine D
  • Vitamine A (retinol)
  • IJzer
  • Fosfor
  • Selenium

 

Kwaliteit van Eieren


Bij het kopen van eieren is het belangrijk om op de volgende punten te letten voor de beste kwaliteit:

Herkomst en Labels: Kies bij voorkeur voor eieren van vrije-uitloopkippen of biologische eieren. Deze komen vaak van kippen die een gezonder dieet hebben gehad en meer ruimte hebben gehad om rond te scharrelen.

Versheid: Controleer de houdbaarheidsdatum op de eierdoos. Verse eieren hebben over het algemeen een dikke consistentie en een ronde dooier die stevig op zijn plaats blijft.

Kleur van de Eierschaal: De kleur van de eierschaal heeft geen invloed op de voedingswaarde. Bruine eieren komen van bruine kippen en witte eieren van witte kippen. Het verschil zit alleen in de genetica van de kip.

 

Het Belang van Eigeel


Choline:

Choline is een essentiële voedingsstof die betrokken is bij de opbouw en het onderhoud van celmembranen.
Het speelt ook een cruciale rol bij de ontwikkeling van de hersenen, met name tijdens de zwangerschap.

Luteïne en Zeaxanthine:
Deze antioxidanten behoren tot de carotenoïden en zijn belangrijk voor de gezondheid van de ogen.

Ze helpen bij het verminderen van het risico op leeftijdsgebonden maculaire degeneratie (LMD) en cataract.

Vitamine D:
Vitamine D is essentieel voor het behoud van sterke botten en tanden, maar het is niet overvloedig aanwezig in veel voedingsmiddelen.
Eigeel is een van de weinige natuurlijke voedingsbronnen van vitamine D.

Vitamine A:
Vitamine A is belangrijk voor de gezondheid van de huid, het immuunsysteem en het gezichtsvermogen.
Het wordt in het lichaam omgezet vanuit beta-caroteen, dat ook in eigeel aanwezig is.

Vetten:
Hoewel eigeel vet bevat, zijn het voornamelijk enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetten, die als gezond worden beschouwd.
Deze vetten zijn belangrijk voor de opname van in vet oplosbare vitaminen, waaronder vitamine A, D, E, en K.

IJzer en Fosfor:
Eigeel bevat ook belangrijke mineralen zoals ijzer, essentieel voor zuurstoftransport in het lichaam, en fosfor, belangrijk voor de opbouw en het onderhoud van botten en tanden.Eieren Zijn een Waardevolle Toevoeging aan Dieet


Hoewel het eigeel cholesterol bevat, is het belangrijk op te merken dat voedingsexperts over het algemeen stellen dat matige consumptie van eieren geen significant effect heeft op het cholesterolgehalte bij gezonde mensen. In feite biedt het eigeel een geconcentreerde bron van voedingsstoffen die bijdragen aan verschillende aspecten van de gezondheid, waaronder de hersenfunctie, het gezichtsvermogen en het immuunsysteem.

Door eieren in hun geheel te consumeren, profiteert men maximaal van de diverse voedingsstoffen die zowel in het eiwit als het eigeel aanwezig zijn, wat bijdraagt aan een gebalanceerd dieet en een optimale gezondheid. Dus stop met het volgen van de 'lean bro idiologie' door eidooiers weg te gooien en enkel het eiwit op te eten. De kleur van het eigeel


De kleur van de eidooier varieert meestal van lichtgeel tot diep oranje, afhankelijk van het dieet van de kip. Het verschil in kleur heeft te maken met de soorten pigmenten die de kip via haar voeding opneemt. Over het algemeen geldt dat een dieet dat rijk is aan bepaalde voedingsstoffen de kleur van de eidooier kan beïnvloeden.

Xanthofylen en Carotenoïden:

Kippen die gevoed worden met diëten die rijk zijn aan xanthofylen en carotenoïden, zoals beta-caroteen, hebben doorgaans donkerdere, oranje eidooiers.
Oranje eidooiers duiden vaak op een hoger gehalte aan carotenoïden, zoals luteïne en zeaxanthine, die goed zijn voor de gezondheid van de ogen.

Maïs en Alfalfa:

Kippen die maïs en alfalfa in hun dieet hebben, produceren vaak dooiers met een intensere gele kleur. Dit komt doordat maïs en alfalfa van nature carotenoïden bevatten.

Omega-3-vetzuren:

Kippen die gevoed worden met voer dat rijk is aan omega-3-vetzuren, zoals lijnzaad, kunnen dooiers produceren met een diepere, oranje kleur.

Zowel gele als oranje dooiers kunnen nog steeds een vergelijkbare hoeveelheid voedingsstoffen bevatten, afhankelijk van het totale dieet van de kip. Het type voedsel dat de kip consumeert, kan echter invloed hebben op specifieke voedingsstoffen, zoals carotenoïden.

Over het algemeen duidt een diepgekleurde dooier vaak op een gevarieerder dieet voor de kip, met mogelijk een hoger gehalte aan bepaalde voedingsstoffen die gunstig zijn voor de gezondheid. Maar het is belangrijk op te merken dat de kleur van de eidooier op zichzelf niet noodzakelijk de voedingswaarde weerspiegelt.Waar koop ik mijn eieren?


De beste kwaliteit eieren koop je bij de lokale boer. Vraag altijd aan de boer wat de leef en voedingsstandaard is van de kippen. Een echte topper in Nederland zijn de oranjehoen eieren die worden verkocht door zorgnatuur. Kippen die gras en insecten eten en optimale bewegingsvrijheid hebben, waardoor de kwaliteit van het ei het meest gunstig is.